Børn med på cyklen

Børn, der skal med på cyklen, skal have en cykelstol eller siddeplads hver og være spændt godt fast. Pas godt på, at barnets fødder ikke kan komme ind i hjulet eller i klemme andre steder. Og giv dine børn cykelhjelm på helt fra de er små, så bliver det en god vane.

Vælg den rigtige cykelstol

Barnet skal kunne sidde selv, før du cykler med det i en cykelstol. Det kan de fleste børn, når de er omkring ni måneder. Gå aldrig fra din cykel, hvis dit barn sidder i cykelstolen. Den kan nemt vælte. Her er nogle gode råd, når du skal vælge cykelstol.

  • Cykelstolen skal have fodhvilere og remme til at holde fødderne fast med

  • Stolen skal have en sele til at holde barnet fast, så det ikke pludselig rejser sig eller falder ud. De bedste seler er H eller Y formede

  • Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er sikrere, end hvis den kun er gjort fast til bagagebæreren.

  • Stolen skal passe til barnets alder og vægt. Tag dit barn og din cykel med, når du køber cykelstol, så kan du prøve dig frem til den model, der passer bedst.

Cykelstol bagpå

Børn med på cyklen: Cykelstol bagpå

Stole, der er monteret bag på cyklen, er ofte mere behagelige for barnet, fordi der er bedre plads til ryg- og armlæn.

Høje ryglæn er gode at hvile i, men du skal sikre dig, at der er plads til både barn og cykelhjelm. Til gengæld har barnet ikke så godt udsyn som foran, og det er ikke så let at snakke sammen.

Der er heller ikke plads til, at cyklisten har rygsæk på. Og bagpå kan en pilfinger let få fingrene i klemme i sadlens fjedre, hvis de sidder ubeskyttet.

Cykelstol foran

Børn med på cyklen: Cykelstol foran

Når barnet sidder foran på cyklen, er det let at snakke sammen. Barnet har også et godt udsyn men kan blive generet af vind og regn. En vindskærm kan afhjælpe det problem.

Nogle cykelstole kræver, at cyklisten spreder benene en del for ikke at støde ind i stolen. Det er derfor en god idé at tage cyklen med, når der skal købes stol, så kan du prøve i praksis, om din cykel er velegnet.

Cykelstole foran er til mindre børn og kan ikke bruges lige så længe som cykelstole bagpå.

Lær dit barn at bruge cykelhjelm 

Børn med på cyklen: Lær dit barn at bruge cykelhjelm 

Cykelhjelmen kan spare dig eller dit barn for en tur på skadestuen. Eller være forskellen mellem hjernerystelse og kraniebrud. Eller liv og død. Den bedste måde at få dit barn til at bruge cykelhjelm er ved selv at bruge den, allerede når børnene er helt små.

Tag barnet med, når I skal købe hjelm. Så er I sikre på at få en hjelm, der sidder godt - og som barnet synes er pæn.

Hjelmen skal sidde godt på barnets hoved, og den skal være behagelig at have på. Mange børn forsøger at skubbe hjelmen tilbage i nakken, men den skal sidde så stramt, at de ikke kan gøre det. De to remme i hver side skal samles lige under ørerne - ikke nede ved hagen. Om vinteren kan man bruge en tynd hue under hjelmen.

Læs mere om, hvordan cykelhjelmen skal sidde

Cykelanhænger

Børn med på cyklen: Cykelanhænger

Hvis du cykler meget med dine børn, kan en cykelanhænger være en god investering.

Der må være to børn i en cykelanhænger, samtidig kan der sidde et barn under otte år på cyklen. De skal være fastspændte, og der skal være en særlig siddeplads til hver enkelt.

Hjulegerne skal være afskærmede, så børnene ikke kan få fingrene i klemme.

Totalvægten for en anhænger med personer og bagage må højst være 60 kg. Vil du køre med mere end 60 kg’s læs på anhængeren, skal anhængeren have en påløbsbremse. Det er en særlig bremse, der automatisk aktiveres, når cyklen bremses. Med påløbsbremse må anhængeren veje op til 100 kg.

Den samlede længde på cykel og anhænger må være op til 3,5 meter, og bredden højst 1 meter.

Det er en god idé at sætte en vimpel bagpå anhængeren, så er den mere synlig.

Ladcykel

Børn med på cyklen: Ladcykel

I en ladcykel har du en god kontakt til barnet, men til gengæld ingen mulighed for at koble ladet fra, som du kan med en anhænger.

På en cykel med lad må der være højst 5 personer; én voksen fører samt 2 børn under 8 år og 2 børn over 8 år, eller 4 børn under 8 år. Det kræver, at der er siddepladser til personerne i form af bænke, som kan monteres. Personerne skal være spændt fast og beskyttet mod hjulenes eger.

Der er ingen lovmæssig bestemmelse om, hvor meget børnene må veje, eller hvor meget man må læsse med, som der er i forbindelse med andre cykler og anhængere. Det er alene fabrikantens oplysninger om, hvad cyklen kan lastes med, der gælder.

Halvcykel

Børn med på cyklen: Halvcykel

Der skal være mindst to gule reflekser på hver side af anhængeren/ladet eller en gul refleks i hvert hjul, som kan ses fra siden. Foran skal der være to hvide reflekser og bagpå mindst to røde. De skal sidde så tæt på yderkanten af anhængeren/ladet som muligt.

Når det er mørkt skal der være mindst én rød baglygte, som sidder midt for eller til venstre bag anhængeren. Foran skal der være en forlygte.

Tjek din cykel

Der er mange vitale dele på en cykel, og de skal allesammen fungere. Sørg for at bremser, hjul og kæde er smurt og justeret.

Tag det store cykeltjek

Lys og reflekser – når din cykel har mere end to hjul

Der skal være mindst to gule reflekser på hver side af anhængeren/ladet eller en gul refleks i hvert hjul, som kan ses fra siden. Foran skal der være to hvide reflekser og bagpå mindst to røde. De skal sidde så tæt på yderkanten af anhængeren/ladet som muligt.

Når det er mørkt skal der være mindst én rød baglygte, som sidder midt for eller til venstre bag anhængeren. Foran skal der være en forlygte.

Bliv sikrere på cykel. Læs alle vores artikler om emnet

Bliv sikker i trafikken