Kør sikkert på motorcykel

Solid erfaring bag rattet kan ikke overføres til motorcyklen. Er det sjældent, du sætter dig i sadlen på din motorcykel, er der større risiko for, at du kommer slemt til skade, hvis du bliver involveret i en trafikulykke. Rutine giver sikkerhed.

Når du har børn med motorcyklen

Kør sikkert på motorcykel: Når du har børn med motorcyklen

Når dit barn er fyldt fem år, må det komme med en tur bag på din tohjulede motorcykel. Barnet skal have styrthjelm på og sidde på et særligt barnesæde, indtil det er 135 cm højt. Derefter må barnet gerne sidde på det almindelige passagersæde.

Børn under fem år må gerne komme med på en trehjulet motorcykel eller i en sidevogn. Sikkerhedsselen skal i brug, og barnet skal sidde fastspændt i godkendt udstyr, der passer til højde og vægt, hvis det er under 135 cm højt.

Du får et klip i kørekortet, hvis du har en passager på din motorcykel under 15 år, som ikke sidder forsvarligt.

De mest almindelige ulykker på motorcykel

Kør sikkert på motorcykel: De mest almindelige ulykker på motorcykel

Når du sidder på en motorcykel, er du ekstra udsat i trafikken. Dine medtrafikanter kan have svært ved at bedømme din fart. Og du forsvinder nemt i biler og lastbilers blinde vinkel.

Pas på i disse fire situationer, som ofte fører til en motorcykelulykke.

 1. For høj fart, især i sving, ender ofte i eneulykker.
 2. Bilister overser nemt en motorcyklist inden et venstresving.
 3. Bilister med ubetinget vigepligt kan let overse en motorcyklist.
 4. Når motorcyklisten er ved at overhale og for sent opdager, at en forankørende bil er ved at svinge til venstre.

Undgå ulykker på motorcyklen

 • Hold øje med dine medtrafikanter. Og husk, at de kan have svært ved at se dig

 • Prøv at aflæse, hvad de andre trafikanter har tænkt sig at gøre

 • Overhold hastighedsbegrænsningerne. Dødsulykker med motorcykler skyldes ofte for høj fart.

Når en motorcyklist dør i trafikken, er det ofte pga. for høj fart

Tadaa.

Beskrivelses tekst. Lorem ipsum dolor sit amet,
se mor,
linjeskift

consectetur adipiscing elit. Nulla commodo finibus nulla, a efficitur libero pulvinar ut. Phasellus ac risus ac sem porta ornare. Phasellus a lacinia enim, a vestibulum enim. Duis sed fermentum turpis, sagittis molestie libero. Donec urna nulla, consequat vestibulum turpis et, sollicitudin eleifend lacus. Null

Download førstehjælpsmaterialet her

Vil du vide, når materialet opdateres? Så har vi brug for din tilladelse til at kontakte dig. Du kan til hver en tid afmelde dig ved at klikke på linket i vores emails. Læs mere om vores privatlivspolitik.

Her vil jeg gerne kunne skrive noget html, så jeg fx. kan linke til Rådets privatlivspolitik.

Vær altid klædt på til en ulykke

Kør sikkert på motorcykel: Vær altid klædt på til en ulykke

Den vigtigste funktion ved din køredragt er, at den beskytter dig bedst muligt, hvis du er ude for en ulykke. Sørg for at vælge en størrelse, som passer, så slagbeskyttelsen er placeret de rigtige steder – hvis den er indbygget i tøjet.

Knæ, albuer, underarme og skuldre skal beskyttes. Vælg også en rygbeskytter, som sidder optimalt på dig. Den beskytter mest, hvis den går ned over lænden. Gå efter godkendte rygbeskyttere i ’level 2’. De er sikrest.

Hvilket materiale skal du vælge?

 • Tekstil
  De fleste køredragter i tekstil har både indbygget slagbeskyttelse og åndbare, isolerende membraner, som alt sammen beskytter dig, hvis du er involveret i en ulykke.
 • Læder
  Vælger du køretøj i læder, så anskaf dig samtidigt en regndragt. Vådt læder beskytter dig ikke optimalt, hvis du falder. Det er heller ikke så rart at have på og tager dit fokus fra vejen.

Støvler og handsker til køreturen

Kør sikkert på motorcykel: Støvler og handsker til køreturen

Kører du på motorcykel i dine almindelige sko, er dine ankler ikke beskyttet og snørebånd kan hænge fast i motoren. Så kør altid med støvler, der er designet til motorcykelkørsel.

Husk altid dine kørehandsker – også selvom det er stegende varmt. Instinktiv vil du komme til at sætte fra med hænderne, hvis du styrter. Og så gør det en stor forskel, om du har handsker på eller ej.

Uanset hvor langsom du kører, vil det give store skader på dine hænder og fingre, hvis de er nøgne under et styrt.

Vælg en sikker hjelm

Kør sikkert på motorcykel: Vælg en sikker hjelm

En integralhjelm med fast kæbeparti, er det sikreste valg, når du leder efter motorcykelhjelm. Mange vælger en hjelm, som kan klappes op, fordi den er nem og bekvem. Men du går på kompromis med sikkerheden, hvis du køre med den i åben tilstand.

Rådet for Sikker Trafik anbefaler derfor, at du altid kører med denne type hjelm i lukket tilstand. Husk også, at hjelmen skal skiftes, hvis du taber den. Skjulte revner kan være livsfarlige i en ulykke.

Vælg en hjelm i klare farver. Den gør dig mere synlig i trafikken

Dit motorcykelkørekort – dit ansvar

Kør sikkert på motorcykel: Dit motorcykelkørekort – dit ansvar

Det er dit ansvar, at du har styr på din bremse- og svingteknik. Hver gang du sætter dig i sadlen. Har du haft motorcykelkørekort i lang tid, men har du ikke kørt motorcykel længe, kan du hurtigt blive usikker. Især i kurver.

Reglerne for kørekort til bil er stor set de samme for motorcykelkortet. Læs dem her.

Bliv sikker i trafikken