Til fods - gør dig synlig i trafikken

Gør dig synlig i trafikken. Husk reflekserne i den mørke tid.

Langs landevejen

Til fods - gør dig synlig i trafikken: Langs landevejen

Hvis du går langs en landevej eller andre veje uden fortov eller cykelsti, skal du  gå imod trafikken i venstre side.

Du må dog gerne blive i højre side af vejen, hvis det fx er farligt at komme over på den anden side. Fordelen ved at gå i venstre side er, at du kan se bilerne, der kommer mod dig. Og du kan nå at gå ind til siden, når de kommer tæt på.

Er det mørkt, tåget eller regnvejr, kan du være svær at se for bilisterne. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at være synlig ved at sætte reflekser på tøjet eller bruge en refleksvest.

Er I flere sammen, så sørg for at alle er synlige.

Når du går med børn

Små børn er impulsive og forstår ikke, at trafikken kan være farlig. Hold altid i børn i hånden og lær dem at gå inderst på fortovet. Læs meget mere om at gå med børn på vores side om trafiktræning. Her er gode råd og øvelser for både store og små.

På stier

Til fods - gør dig synlig i trafikken: På stier

Går eller løber du på en sti, skal du være opmærksom på, om du deler den med andre trafikanter. Det kan være, at cyklister eller ryttere også må bruge stien. Det gælder for alle om at være opmærksom og give plads til hinanden.

Vis altid hensyn og gå inde i siden, så andre kan komme forbi.

Der er ikke nogle faste regler for, hvilken side du skal gå i på en fælles sti.

Det er bedst at gå i venstre side, for så kan du se cyklister, der kommer imod dig.

Hvis du går i højre side, kan du ikke se cyklister, der kører tæt på dig bagfra. Det kan give anledning til irritation eller endda uheld, hvis du træder til siden ud på stien, samtidig med at der kommer en cyklist bagfra, som du ikke har hørt.

Hvis I er flere, der går på stien, så hold jer inde i siden, så andre kan komme forbi jer. Har du flere børn med, så så lad dem gå foran dig med hinanden i hånden 2-og-2.

En fodgængers risiko for at komme til skade i en ulykke i mørke reduceres med ca. 85 % ved at bruge reflekser

Gode gode råd om reflekser

Til fods - gør dig synlig i trafikken: Gode gode råd om reflekser

Brug reflekser – og gerne flere af dem. Sæt dem på tøjet og tasken og sørg for at reflekserne er synlige fra alle sider, så bilernes lys kan fange dem på lang afstand.

Og husk, reflekser er ikke kun for børn – de er også til voksne.

En refleksvest er endnu bedre, især når det er vinter og meget mørkt, og du går eller cykler langs en mørk vej – eller fx står og venter på bussen i mørket. En refleksvest har en stor overflade og flere brede refleksbånd, der går hele vejen rundt om kroppen. En bilist kan se dig  på meget lang afstand, hvis du har refleksvest på. Med sort eller mørkt tøj på kan du være umulig at se for bilisten, før bilen er meget tæt på. Det kan give farlige situationer.

Kig efter mærket
Vælg altid godkendte reflekser. Refleksbrikker og refleksbånd skal være mærket med EN 13356 for at overholde de tekniske krav til synlighed. Det betyder fx, at refleksen kan ses på 140 meters afstand.

Refleksveste skal være godkendt med EN 471, EN 20471 eller EN 1150.

Hvordan skal reflekserne sidde?

Til fods - gør dig synlig i trafikken: Hvordan skal reflekserne sidde?

Refleksbrikker
En refleksbrik skal hænge i en snor, så den svinger frem og tilbage, når du går eller løber. Sæt fx reflekserne fast i lommerne på din jakke, så kan du tage dem ud, når det er mørkt. Pas på de ikke sætter sig fast under tøjet, så de ikke kan ses.

Refleksbånd
Refleksbånd rundt om ben eller arme er gode, fordi de er synlige fra alle sider.Det findes både ”slapwraps”, velcobånd eller refleksbånd til at sy på tøjet.

Stickers
Stickers er klistermærker, du kan sætte på dit tøj, din taske eller lignende. De skal sættes så lavt som muligt, og de bør sidde både foran og bag på tøjet.

Tøj i pangfarver eller en refleksvest er en god idé både til fods, på cykelturen eller på løbeturen. Så er du meget lettere at se

Regler for løbehjul, rulleskøjter og skateboards

Til fods - gør dig synlig i trafikken: Regler for løbehjul, rulleskøjter og skateboards

Kører du på løbehjul eller rulleskøjter, skal du følge samme regler som fodgængere. Det betyder, at du skal køre på fortovet. Du må kun bruge cykelstien eller kørebanen, hvis der ikke er et fortov.

Du får nemt meget fart på, så tag ekstra hensyn til fodgængerne.. Kør stille og roligt og sørg for, at du altid kan nå at bremse i god tid.

Det er ikke tilladt at køre på skateboard i trafikken.

Gode råd til motionsløbere

Til fods - gør dig synlig i trafikken: Gode råd til motionsløbere
  • Du skal følge færdselsreglerne for fodgængere og være på fortovet. Du må kun bruge cykelstien eller kørebanen, hvis der ikke er fortov eller rabat
  • Løb i venstre side, hvis du er nødt til at bruge cykelstien eller kørebanen, så du kan se biler, der kommer mod dig. Løb kun i højre side, hvis det fx er farligt at krydse vejen
  • Sørg for, at du er synlig. Brug pangfarver eller refleksvest og hav gerne reflekser rundt om benene. Benene bevæger sig meget, når du løber, og det øger din synlighed. Suppler evt. med reflekser om overarmene
  • Husk at reflekser på skoene hurtigt mister deres effekt, fordi de nemt bliver dækket af mudder og snavs.

 

Bliv sikker i trafikken